Golden retriever werklijn

Golden Retrievers zijn jachthonden rassen die oorspronkelijk werden opgeleid als werklijn om levend wild te vinden en geschoten en gewond wild terug te halen. Ze zijn ontstaan uit een kruising van zwarte Wavy Coated Retrievers met de Tweed Water Spaniel, die hen hun kenmerkende gele vacht gaf. In 1913 werd de Golden Retriever Club formeel erkend door de Kennel Club. Het feit dat deze honden ongelooflijk gemakkelijk te trainen zijn, en ook rustig van aard, maakt ze ideale werkhonden om met mensen en andere honden te werken. Dit omvat rollen zoals geleidehonden, tracking en explosieven opsporing. In dit blog vertellen we je alles over de werklijn van de Golden Retriever. 

Golden Retriever Werklijn – Karakter

De werklijn golden Retrievers zijn zeer hardwerkende, speelse en liefdevolle honden die ongelooflijk intelligent en gemakkelijk te trainen zijn. Aangezien in het veld gefokte golden retrievers gefokt worden om te jagen, hebben ze meestal een meer gedreven persoonlijkheid. Zoals alle golden retrievers zijn ze liefdevol en willen ze graag behagen. Ze zijn zowel een populaire familiehond als een werkhond. Vanwege hun zachtaardige aard zijn ze geweldig met kinderen, mits ze op jonge leeftijd met anderen omgaan. Ze worden beschreven als zeer vriendelijk, maar ook als liefhebbend en met een vleugje ondeugendheid. Ze lijken aan alle eisen te voldoen en dat zou wel eens de reden kunnen zijn waarom ze de op één na populairste hond van Nederland zijn. Er zitten enkele grote verschillen tussen de werklijn golden retriever en zijn show variant, zoals uiterlijk, beweging en karakter. 

golden retriever werklijn

Beweging

Werklijn Golden Retrievers houden van veel beweging en buiten zijn. Omdat werklijn Golden Retrievers gefokt zijn om de hele dag te jagen, hebben ze veel energie. Typisch, ze hebben meer energie dan show golden retrievers. Hun hoge energieniveau, vermogen om te speuren en liefde voor water maken werklijn golden retrievers ideale honden voor de jacht en ontdekkingsreizen.

Verzorging werklijn golden retrievers 

Werklijn gefokte golden retrievers hebben meestal een donkerder vacht in tinten van goud tot rood. Omdat ze kortere vachten hebben, hebben ze minder volume van de vacht te verharen, dus het kan voelen alsof ze minder verharen. Ze hebben een zeer dikke vacht die 2 tot 3 keer per week moet worden geborsteld om hem in tiptop conditie te houden. De dikke vacht van de werklijn golden retriever helpt hen het hele jaar door warm te blijven.

Werkrollen werklijn vs showlijn golden retrievers

Hun vermogen om neergeschoten wild te besnuffelen en terug te halen over zowel land als water heeft hen enorm populair gemaakt als jachthond, maar ze zijn ook uitstekende sporthonden, hulphonden, die werken met de politie en het leger. Werklijn gefokte golden retrievers worden gefokt om te jagen. Ze zijn bedoeld om de hele dag in het veld te zijn om neergeschoten gevogelte op te halen. Ze zijn gefokt voor een specifieke persoonlijkheid en gedrevenheid. Show golden retrievers worden gefokt voor een specifiek uiterlijk. Ze worden gefokt om eruit te zien zoals de keurmeesters verwachten dat ze eruitzien op basis van de ras standaard. Hier zit dus een groot verschil in met de werklijn golden retriever. 

Grootte en Lichaamstype werklijn vs showlijn

Veld en werklijn gefokte golden retrievers zijn atleten. Ze zijn kleiner en slanker, en hebben een lichaamstype dat hen helpt de hele dag te rennen, springen en zwemmen. Hun koppen zijn meestal “wigvormig”. Show golden retrievers zijn groter, dikker, gedrongener en hebben “grote botten”. Ze hebben vaak koppen die meer blokvormig zijn in vergelijking met de werklijn golden retriever. Voor meer informatie over de werklijn vs showlijn, bekijk het Golden Retriever Handboek.

Golden retriever geheimen

Golden retriever geheimen downloaden