Golden retriever goud

In dit blog alles over de Golden retriever in het goud. De Golden Retriever, beroemd om zijn kalmte en betrouwbaarheid, is een van die klassieke rassen waar we allemaal van houden. Als je overweegt zelf een Golden aan te schaffen, stel je jezelf vast jouw perfecte puppy voor: hun donzige vacht, hun chocoladebruine ogen. Waar je misschien nog niet aan gedacht heeft, is hun vachtkleur. Ze hebben verschillende kleuren. Maar wacht, zijn Golden Retrievers niet…goudkleurig? Het antwoord is niet zo voor de hand liggend als je zou denken, er zijn namelijk verschillende soorten kleuren gouden golden retrievers.

Kunnen (gouden) Golden Retrievers verschillende kleuren hebben?

Goldens hebben meestal één effen kleur, met lichtere buiken, poten en staarten. De kennel club erkent alleen donker goud, goud, en licht goud in het ras standaard van de Golden retriever. Het is dan ook geen verrassing dat de meeste Goldens binnen dit bereik vallen. Het klinkt misschien alsof het kleurenspectrum van de Golden Retriever nogal beperkt is, maar dat kan niet minder waar zijn. Er zijn een oneindig aantal gouden tinten en schakeringen, en jouw hond kan elk van hen zijn! Het is zelfs zo dat sommige Goldens zo rijk gepigmenteerd zijn dat hun vacht amber- of gemberkleurig lijkt. Andere gouden golden retrievers hebben zo weinig pigment, dat ze eruitzien als vierbenige, harige sneeuwballen.

golden retriever goud

Licht gouden Golden Retrievers

Licht gouden golden retrievers vachten kunnen wit lijken in sommige lichtomstandigheden, maar ze zijn eigenlijk meer ivoorkleurig. Ook wel English cream genoemd, light golden is een zeer populaire kleur Golden Retriever in het Verenigd Koninkrijk (vandaar de bijnaam). Wanhoop echter niet. Dit betekent niet dat crème Golden Retrievers moeilijk te vinden zijn buiten Engeland. Deze variant komt over de hele wereld voor, dus ook in Nederland is deze licht gouden golden retrievers te vinden.

Gouden golden retrievers

Standaard (of gewoon goud) gouden golden retrievers is waarschijnlijk de meest voorkomende tint. Helder en honingkleurig, dit is waarschijnlijk de kleur waar je aan denkt als je jezelf een traditionele Golden Retriever voorstelt. Voor meer informatie over de gouden Golden retriever Geheimen, klik hier.

Donker goud

Donkergouden golden retrievers vachten liggen ergens tussen de standaard golden en rode variëteiten in. Goldens met deze vachtkleur kunnen eigenlijk heel moeilijk te onderscheiden zijn van rode Goldens. De makkelijkste manier om dit te zien is door te zoeken naar amberkleurige ondertonen. Als je die niet ziet, heeft die Golden Retriever een donkergouden vacht. Omdat donkergouden golden retrievers pups voldoen aan de ras standaard, zijn ze een goede optie voor eigenaren die houden van een levendige vacht, maar ook willen meedoen aan hondenshows.

Rood

Rode gouden golden retrievers zijn enigszins zeldzaam in Nederland, maar niet onmogelijk om te vinden. We moeten ook opmerken dat “rood” een overkoepelende term is. In werkelijkheid zijn rode Goldens schakeringen van mahonie, amber, rood-goud, en donkerbruin. Afhankelijk van de intensiteit van de vurige vacht van uw Golden, kan hij worden verward met een Ierse Setter. Historici denken dat kruisingen tussen Goldens en Ierse Setters het rode haar gen in de Golden bloedlijn hebben geïntroduceerd.  Naast hun aparte vacht, is de vacht van rode Goldens niet zo lang of zo golvend als die van andere Goldens. Ze hebben ook niet zo veel bevedering. Hoewel ze nog steeds veel verzorging nodig hebben, kan je een rode gouden golden retrievers overwegen als je de voorkeur geeft aan een pup met een halflange vacht.

Is de ene kleur Golden Retriever beter dan de andere?

De vachtkleur van de gouden golden retrievers heeft geen invloed op het temperament, de verharing of de intelligentie. Het komt allemaal neer op persoonlijke voorkeur. Dat, en het doel van jouw hond. Als je van plan bent om competitief met jouw Golden te showen, houd het dan bij een van de goedgekeurde kleuren: licht goud of crème, goud, of donker goud. Anders kan jouw hondje worden uitgesloten van deelname of een boete krijgen. Als jouw Golden Retriever pup traint voor een leven van knuffelen en spelen op de bank, ga dan gerust voor de kleur die je het mooist vindt.

Meer weten?

Meer info over het opvoeden en verzorgen van de Gouden Golden Retriever kan je vinden in het Handboek Golden Retriever Geheimen.

Golden retriever geheimen

Golden retriever geheimen downloaden