Golden retriever jachtlijn

De golden retriever is een van de meest populaire hondenrassen ter wereld en is tevens een fenomenale jachthond. Hun kop is vaak te zien in hondenparken, hangend uit autoramen, de kinderen begeleiden tijdens een wandeling in de buurt, werkend als lawine wacht op de skiheuvel, of in de zalen van ziekenhuizen in een therapie vest. Om te zeggen dat de golden retriever misschien wel het gelukkigste hondenras is, kan zelfs een understatement zijn. Hun zonnige karakter en puppy-achtige houding maken ze onweerstaanbaar. Het goede nieuws is dat een in het veld gefokte golden retriever ook een van de beste, meest veelzijdige jachthonden is die je in het veld kunt gebruiken. In dit blog kom je alles te weten over de jachtlijn van de golden retriever. 

golden retriever jachtlijn

Jachtlijn golden retriever – verleden

Zoals veel uitzonderlijke werkhonden, komen golden retrievers jachtlijnen oorspronkelijk uit Schotland. En ze hebben een meer dan interessant oorsprongsverhaal. Een man met de naam Dudley Coutts Marjoribanks stichtte het ras in zijn eentje aan het eind van de jaren 1860. Hij kocht een bruine, golvende hond met de naam Nous, en fokte hem vervolgens met Tweed Water Spaniels (nu uitgestorven) en Ierse Water Spaniels, met het eerste echte golden retriever jachtlijn nest geboren in 1868.

Jachtlijn golden retriever heden

Vandaag de dag is een typische golden retriever jachtlijn hond gemiddeld 15 tot 25 centimeter hoog en weegt hij gemiddeld 75 tot 70 kilo, waarbij de reuen aan de hoge kant van beide zijn. Ze hebben een levensverwachting van 10-12 jaar en gedurende hun hele leven blijft hun houding voor werk en spel uitbundig. Natuurlijk zullen dagelijkse beweging en hondenvoer van hoge kwaliteit jouw golden retriever jachthond in goede gezondheid houden voor de lange termijn. Golden retrievers doen werk dat varieert van jagen tot opsporing en redding tot geleidehonden tot lawine werk en nog veel meer. Maar met de populariteit van het ras, is er een splitsing ontstaan tussen jacht- en show-gefokte golden retrievers. 

Jacht-Gefokte vs. Show-Gefokte Golden Retrievers

Net als bij labrador retrievers, bracht de populariteit van deze hond een donkere kant aan de fokgeschiedenis van de jachtlijn. Decennialang werden veel lijnen van golden retrievers verwaterd en ontstonden er nieuwe gezondheidsproblemen bij pups door slechte fokpraktijken. Tegenwoordig hebben dierenartsen en verantwoordelijke fokkers samengewerkt om genetisch gezonde dieren, die minder vatbaar zijn voor gezondheidsproblemen, te testen en aan elkaar te koppelen door middel van genetische tests en fysieke certificeringen. Maar, het is belangrijk om de bedoeling van elke lijn af te bakenen en om de verschillen in type pups van goldens te begrijpen. 

Jachtlijnen Golden Retrievers

In het veld gefokte jachtlijn golden retrievers hebben een meer compacte, atletische vorm, en een belangrijk kenmerk is hun kortere, dichtere vacht. De show-gefokte lijnen neigen naar luxueuze en vaak zeer mooie platte vachten, maar deze langere vachten zijn niet goed voor een golden in natte of koude werkomstandigheden. De behoeften zijn gewoon verschillend. Zorg ervoor dat je een paar gerenommeerde fokkers interviewt en leer over de lijnen, genetica, en de bedoeling van hun kennels voordat je een in het veld gefokte jacht golden retrievers aanschaft.

Meer te weten komen? 

Voor meer informatie over de jachtlijn van de Golden retriever en info over het opvoeden en verzorgen, bekijk het Golden Retriever Handboek.

Golden retriever geheimen

Golden retriever geheimen downloaden